bool(false) bool(true) bool(false)

Saša Bestulić - Kosi hitac

izložba fotografija, petak 19.12. u 20h

Saša Bestulić - Diagonal bullet

photo exhibition, friday 19.12. at 8PM


16.12.2014.

Tijekom devedesetih godina, kao profesionalni fotograf za regionalne dnevne novine, Saša Bestulić je čitavo desetljeće aktivno bilježio poratnu, tranzicijsku svakodnevnicu istarskog poluotoka. Od intimnih prizora obitelji na seoskom sajmu, do povijesnih i potresnih događaja kao što je prosvjed štediša ispred Istarske banke u Puli. Izložba se otvara u petak 19.12. u zadruzi Praksa u 20 sati.

 

Saša Bestulić (Pula, 1972) svestrani je umjetnik, intrigantni kreativac, anegdotalni istraživač i parodijski promatrač svijeta koji stvarnost interpretira pretežito pojavama/rakursima s ruba. Pored fotografije, bavi se i filmom, glumom, glazbom te različitim oblicima primijenjene umjetnosti. Tijekom 90-ih profesionalno je fotografirao u dnevnim novinama, a dio dometa njegova objektiva iz tog razdoblja predstavljamo na ovoj izložbi. Sašin rad zrcali ono suštinsko u fotografiji: snagu definiranja koja nadmašuje opisno i pripovjedno.  

 

Tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, kao profesionalni fotograf za regionalne dnevne novine, čitavo je desetljeće aktivno bilježio, poratnu, tranzicijsku svakodnevnicu istarskog poluotoka. Od intimnih prizora obitelji na seoskom sajmu, do povijesnih i potresnih događaja kao što je primjerice prosvjed štediša ispred Istarske banke u Puli, prilikom sloma te novčarske institucije. U svom radu Saša zadržava autorski rakurs zainteresiranog i lucidnog promatrača, fotografa koji zna skrenuti pogled s događaja pod reflektorom na rubni kadar/portret/moment, na određeni marginalni događaj/trenutak koji zapravo objašnjava situaciju u središtu. Njegovo praćenje svijeta i šarolikih pojava u njemu nije pravocrtno, on promatra stvari u otklonu, slobodnom i promišljenom, što je najbolji način da pronađe prave motive i dojmljive priče. Neke s dirljivom humanom ugrijanošću, neke s izrazitom kritičnošću, neke s dozom posprdnosti, neke s egzistencijalnom zapitanošću, neke s društvenom nazubljenošću... Širok je spektar njegove promatračke izazovnosti, kojoj se prepušta s pristalom oštrinom il pak nježnosti - po potrebi!