bool(false) bool(true) bool(false)

Petica - izložba novina

srijeda 16.07. u 20h

Five - newspaper exhibition

Wednesday 16.07. at 8PM


11.07.2014.

Izložbu originalnih novina u zadruzi „Praksa“ prati i projekt digitalizacije „Petice“ čiji će brojevi postati i on-line dostupni. Pored otvaranja izložbe organizira se javna tribina o utjecaju „Petice“ i aktualnim mogućnostima alternativne štampe na kojoj sudjeluju članovi tadašnjeg uredništva - Mirjana Nišević, Jelena Benčić, Mario Benčić i Nadan Rojnić. Izložbu organiziraju Sveučilišna knjižnica sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i zadruga „Praksa“.

 

Osamdesetih godina prošlog stoljeća u Puli su izlazile novine „Pet“ – službeno glasilo pulskog Saveza socijalističke omladine Hrvatske. Bile su to omladinske novine, poput zagrebačkog „Poleta“, koje su intenzivno pratile progresivnu političku, glazbenu, likovnu i književnu scenu u gradu.  

Godine 1988. uredništvo lista preuzima Mirjana Aćimović (Nišević), a grafički dizajn Nadan Rojnić te, zajedno sa širim krugom suradnika, od novina stvaraju jedinstveni medijski eksperiment inspiriran fanzinima, punkom i novootkrivenim medijskim slobodama. Posljednjih 14 brojeva novina, izdanih prije definitivne zabrane izlaženja 1989. godine, dokumentiraju Pulu u terminalnoj fazi socijalizma kada se postojeći sustav već nepovratno urušavao.  

Štrajkovi u „Uljaniku“, nezaposlenost u gradu, stečajevi firmi teme su koje se u „Petici“ izmjenjuju s recenzijama koncerata KUD Idijota i prvog albuma Gori Uši Winetoua. Ovaj zaboravljeni autentični materijal iz posljednjih godina socijalizma danas izgleda podjednako aktualno kao i prije četvrt stoljeća kada je nastao.