bool(false) bool(true) bool(false)

Iranska nova godina - Novruz

petak, 20.03. u 20h, Dnevni boravak Rojc

Iran New year - Nowruz

friday, 20.03. at 8PM, Rojc Living Room


16.03.2015.

U petak, 20.03., zadnjeg dana zime, slavimo 1394. iransku novu godinu - Novruz. Pozivamo vas na novogodišnju proslavu u Dnevni boravak DC-a Rojc s početkom u 20 sati uz iransku hranu i muziku te prezentaciju novogodišnjeg običaja u organizaciji Amira Ali Yarniana i Patrika Musavia.

 

Po iranskom kalendaru Nova Godina počinje na prvi dan proljeća u trenutku kada dan i noć, na putu Zemlje oko Sunca, jednako traju. Iranci taj dan slave već četiri tisuće godina, prema kalendaru koji je jedan od najstarijih i najtočnijih na svijetu. Na osnovu njega Nova godina počinje jednog, točno određenog trenutka, kojega utvrđuju astronomi, nakon 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 46 sekundi.

 

Iako se u Iranu koristi solarni kalendar, godine se broje po hidžra ili islamskom kalendaru. Kao početak nulte godine uzima 622. godina kada je Muhamed prešao iz Meke u Medinu.

Naziv Nowruz prvi se put spominje u perzijskim zapisima u 2. stoljeću p. n. e., ipak slavljen je još u doba vladavine dinastije Ahemenida (648.-330. pne.), kada su narodi iz brojnih dijelova Perzijskog carstva dolazili predati darove vladaru.

Međutim, u skladu sa perzijskom mitologijom, ovaj dan bi mogao označavati proslavu u čast kralja Dažmšida, koji je na neki način zaslužan što su Perzijanci umjesto lova, počeli baviti ratarstvom. Naime, on je nakon pobjede zla sjeo na svoj tron, koji je bio prepun dragog kamenja, te je izgledalo kao da sija sunce. Te odatle i sam naziv Novruz, odnosno novi dan.

Suorganizatori Noruza: SUR Rojc, zadruga Praksa i Centar za mirovne studije