bool(true) bool(false) bool(false)

Kuća Falier Boldrini

progušćivanje predrgađa

Falier Boldrini house

densifying suburbia


Obiteljska kuća sa četiri stambene jedinice smještena je na građevinskoj čestici skromnih dimenzija, svega 400-tinjak metara kvadratnih, što je uvelike uvjetovalo oblikovanje zgrade. Građevinu čini volumen prvog kata koji je izdignut iznad tla 2.50 m, na kojem su smještena dva manja okomito postavljena volumena.

 

Zgrada se nalazi u naselju Veli Vrh, u predgrađu sjeverno od starogradske jezgre grada Pule. Predgrađe se smjestilo u zaleđu bivše industrijske, sada trgovačke zone, te se razvija na obroncima brežuljka Veli Vrh. Okolnu izgradnju čine pretežito obiteljske kuće koje datiraju većinom iz '70-tih i '80-tih godina prošlog stoljeća. Parcela predviđena za izgradnju objekta, lagano je u nagibu i čini posljednju niz u izgrađenom dijelu naselja.  

 

Volumen zgrade „pliva“ iznad parkirališta a omeđuju ga zeleni vrtovi. U prizemlju kuće smještena je natkrivena parkirna površina koja se prilagođava prirodnom nagibu terena te je omeđena potpornim zidovima koji zatvaraju privatne vrtove svake pojedine stambene jedinice te ujedno čine nosivu konstrukciju zgrade koju podižu u odnosu na okolni teren.

 

Sa zajedničkog parkinga, kroz privatne vrtove osiguran je pristup dvoetažnim stambenim jedinicama. Na prvom katu smješten je dnevni dio, dok su spavaće sobe i kupaonice na drugoj etaži. Vrtovi su osmišljeni kao dnevni boravci na otvorenom i svaki je opremljen ljetnom otvorenom kuhinjom i roštiljem, dok se na drugom katu kontakt s okolišem događa putem terasa.