bool(true) bool(false) bool(false)

E.U. u Praksi

zbornik tekstova

E.U. in Practice

edition


Dan ulaska u Europsku Uniju je neposredno za nama, a kolektivna euforija doživjela je svoj vrhunac spektakularnim događajima diljem zemlje. No u ponedeljak, 1.7., umjesto halucinacije nastupio je stvaran život!

Povodom tog datuma zadruga Praksa je izdala brošuru E.U. u Praksi koju možete downloadati ovdje.

 

Koja je današnja praksa Europske unije?  Kakav život nas čeka nakon 1.7.? Kako se u svakodnevici odražava ova nad-nacionalna struktura kojoj upravo pristupamo?

I dok dnevene novine na naslovnicama odbrojavaju zadnje dane prije datuma ulaska Hrvatske u EU, donoseći nam informacije poput onih gdje i po kojim cijenama možemo kupiti EU zastave, dok nas trgovački lanci mega popustima pozdravljaju pri ulasku u “uniju niskih cijena”, a političke elite i dalje recitiraju hvalospjeve Europskoj uniji i svom osobnom doprinosu za naš ulazak u taj “elitni klub zemalja”, komotno možemo reći kako se nastavlja “haluciniranje Europe”, kako je jednom prilikom sociolog Primož Krašovec nazvao to stanje iskrivljene percepcije.

Unutar te halucinacije nalazimo se već dvadeset godina, još od kada su nam nacionalisti krenuli objašnjavati da, za razliku od ostalih, mi nismo Balkan. Halucinirali smo i putem županijskih ideologa multikulturalnosti i suživota koji su nas godinama uvjeravali da je  Istra zapravo već u Europi i mimo Hrvatske, budući da imamo svoju filijalu u Brusselu.